Har du brug for sparring inden sommerferien? ☀️ Se mere her!

16. maj 2023

Kan alle lære at programmere?

Mand der sidder og programmerer på sin computer

Kan alle lære at programmere? 

I princippet ja, så kan alle lære at programmere, så længe du har gåpåmod og er motiveret for at lære. Går du med en drøm om at lære at programmere, så skal du overveje om en uddannelse i grundlæggende programmering er det rette sted for dig at starte din karriere.

Hvad er programmering?

For mange kan kode og programmering virke som sort magi, men i virkeligheden er det ‘’bare’’ instruktioner som computeren kan forstå. Du kan sammenligne med dét at bage en kage efter en opskrift, så er programmering ligeledes opskriften til hvad computeren skal gøre. Man kan faktisk sige, at computeren er dum. Den kan ikke tænke selv og gør kun det, den bliver bedt om. 

Programmering er et håndværk. Med dette menes, at du er nødt til at øve dig rigtig meget for at blive god til at programmere. På samme måde som at du ikke kan læse i en bog, hvordan man lærer at cykle. Du er nødt til at prøve at cykle for at blive god til det, så er du også nødt til at kode en hel masse og prøve forskellige ting af, for at blive dygtig til at programmere. 

Er det svært at blive programmør?

Du behøver ikke på forhånd at være et teknisk geni for at kunne lære at programmere. Med en uddannelse i grundlæggende programmering hos Nordic Online Academy er der ikke et krav til, at du på forhånd er dygtig til matematik eller teknik - her kan alle være med. Det vigtigste er, at du har gåpåmod og at du er motiveret for at lære.

Vi starter i det små, med grundlæggende læring og introduktion til programmering og bygger løbende på i løbet af uddannelsen, med afsæt i hvordan en erfaren programmør tænker og løser problemer på.

Hvad tjener en programmør? 

Det kan være svært at nævne et bud på en konkret løn, du vil få som programmør, da det vil afhænge meget af din situation, din arbejdsplads og dine kompetencer. 

Dog ligger gennemsnitslønnen som programmør omkring 43.000 kr. Denne løn skal tages med forbehold. 

*Jobindex lønberegner

Hvilket programmeringssprog skal man vælge? 

Der findes rigtig mange programmeringssprog derude. Det kan derfor være svært at udpege et sprog, der er decideret bedre end andre sprog, da sprogene kan have hver sin styrke. 

Sprogene vil se forskellige ud, men sprogene kan det samme i store træk. Nogle sprog er bedre til at løse bestemte problemer end andre. C# er f.eks. rigtig godt til at lave backend kode. På den anden side er JavaScript brugt rigtig meget på internettet. 

På vores grundlæggende programmør udannelse hos Nordic Online Academy tager vi udgangspunkt i JavaScript. Dette fordi, at JavaScript er et rigtig godt begyndersprog, da det kan være nemmere at komme i gang med end f.eks. C#, og så er der en masse detaljer i JavaScript som man ikke behøver at forholde sig til. 

Hvad er forskellen på frontend og backend?

Frontend og backend er to forskellige ting inden for programmering. Frontend er alt det brugeren interagerer med og backend er alt det, der ligger bagved som brugeren ikke ser. 

Hvis du f.eks. går ind på en hjemmeside, så er alt det du kan se, altså knapper, tekst, billeder osv. det er frontend. 

Vil du derimod logge ind på hjemmesiden, så bringer vi backenden i spil. Backend dækker over databaser og servere. 

Du vil i frontenden blive bedt om at logge ind, hvor du vil indtaste dine loginoplysninger, som bliver sendt til backenden. I backenden tjekkes det om dine loginoplysninger fremgår af listen, hvis ja vil du blive logget ind, hvis ikke vil du modtage en fejl vedr. dine loginoplysninger i frontenden.